DARRERS MOTS

El riu Brugent conflueix, als peus de la Riba, en el riu Francolí del qual n'és l'afluent més important. El poble continua fabricant paper -li ve d'herència- ara de tipus i qualitat ben diferent al que s'havia fabricat anys enrera.
Tal com hem vist, dels dinou molins paperers que he relacionat en el riu Brugent, tant sols se n'han conservat tres. El del Fort i el del Jan, condicionats per a segona residència, i el de Cardó, com a casa . La riuada de 1994 va ensorrar el molí del Mas, que era el què ens havia arribat més inalterable de tots. Dins dels dinou també compto amb un dels molins del Pinetell i els dos molins vells de Figuerola. El Molinet entra en el càlcul junt amb el molí del Mas, perquè només s'hi feia pasta per aquest últim. Tanmateix dels vuit molins fariners només un resta sencer el molí del Pinetell, malgrat que si no si posa remei correrà la mateixa sort que els altres, tal com he explicat al seu lloc. Els molins oleícoles en són tres, dos en ruïna, i el de mas d'en Toni no sé en quina situació es troba.
Què podem fer amb els vells molins?
Per conservar-los, cal treure del seu interior la runa acumulada pel pas dels anys. Arrencar-hi tota la vegetació que ha crescut en el seu interior i a uns metres del seu perímetre. Sobretot, els arbres nascuts dins el clos de les seves parets perquè sinó acabaran enderrocant-les. Un cop nets caldria mantenir-los sempre lliures de vegetació. També fora bo de deixar al descobert les piles i les tines dels molins paperers; escurar les mines dels molins fariners, desenrunar-hi els rodets, les moles i també les moles còniques en els molins d'oli. Tanmateix cal mantenir en bon estat les basses, sèquies i rescloses, que avui encara es conserven.
És el nostre patrimoni i cal que el preservem.