Molí paperer del Borros (Mont-ral)


La construcció propera correspon al molí paperer del Borros (17) el qual s'arrapava esglaonadament a la muntanya de la vall al poc terrer que hi ha entre la llera del riu i aquesta.
En l'última riuada l'aigua s'endugué el primer replà, és a dir, l'obrador que havia contingut les piles, la premsa (18), la roda hidràulica, etc, deixant en el segon esglaó una part de l'estructura de l'habitatge. Tenia un forn per coure aliments.

Davant per davant del molí del Borros, i a l'altre part del riu, hi ha les restes d'una gran bassa (19) amb senyals d'un cacau. En l'última riuada han quedat al descobert més elements que fan opinar que en aquest indret hi va existir un molí fariner temps ha. Per entre les restes hi passa el camí i en Joan Pere em digué que ell havia sentit a dir moltes vegades, "hem passat pel molí del Paello" (20) i no obstant ell no n'hi havia vist mai cap de molí.
(17) -C.O. J. Agustench. M'ha nomenat el molí posterior al del Fort amb el nom de molí del Cristí, i a continuació molí del Borros, no obstant totes les altres persones i fonts consultades, m'anomenen l'ordre a l'inrevés tal com deixo escrit.
-Iglésies i altres, guia Itinerària, 1960, volum 1, pàg. 379: anoten el topònim del molí: molí del Borrus. Al volum II, pàg. 543: molí d'en Borrus.
-C.O. M. Fort, 1988.
-C.O. J. Pàmies, 1996.
-Vidal, 1921: La confluència del riu Sec amb el Brugent i deixant les anomenades fonts de "Les Fontanelles", del "Molí del Borros", de "La Coma" i del "Molí del Fort"...
-Perea, 1992, pàg. 133 "aigües avall del molí d'en Fort. Ha desaparegut. Era fariner."
(18) -Quan a finals dels anys 80 vàrem fer fotografies i l'alçat del molí del Borros, s'hi veien encara, molt deteriorades, les restes de fusta de la premsa, també havia vist les piles de pedra cobertes per enderrocs del mateix edifici. Dies després de la riuada i a l'alçada dels Tres Pilans de la Riba, va ser trobada un tros de maça d'una pila paperera que podria molt ben ser que fos d'aquest molí. Veure "El Brugent" núm. 143 del setembre de 1995, pàgs. 16-17.
(19) -Iglésies i altres, guia Itinerària, 1960, volum, 1, pàg. 379: la paret que resta d'una gran bassa que hi havia hagut en aquest indret.
(20) -Perea, 1992, pàg. 260, esmenta el nom de molí del Paniello com a desaparegut, em sembla molta coincidència amb el nom de molí del Paello. Tanmateix és casual que l'indret que estem parlant està situat a la partida nomenada bosc de Mont-ral i escriu a la pàg. 236 sobre el molí del Mig: Només sabem allò que diu la documentació del segle XVIII, citada més amunt. "un molí fariner ab una sola mola molent ab sa bassa sequia pexera y demes drets y pertinencias de aquell situat en lo dit terme de Monreal y en la partida dita lo bosch de Montreal dit lo Moli del Mitg". Podria tractar-se ambdós del mateix.