Molí fariner del Po (Mont-ral)


Passat el pont de la carretera que es dirigeix a la Cadeneta -construït i inaugurat l'any 1995, com a conseqüència de la riuada en substitució d'un gual- es troba la bassa i el molí fariner del Po (13). En el molí només resten en peu part de les parets laterals, la del fons aprofitava la de la bassa. L'edifici era de dimensions reduïdes. A l'interior de l'esfondrall hi ha molta vegetació i al centre del que havia estat l'obrador del molí hi ha un forat on, en altre temps, hi havia el rodet i la mina del molí. A la bassa, actualment inutilitzada, s'hi observa el cacau i serví en aquest segle per subministrar aigua al molí de l'Oli -situat uns centenars de metres més avall- per mitjà d'una sèquia que encara existeix.
(13) -C.O. M. Fort , 1988, recorda que quan era jove el seu pare hi molia blat. Hi ha una bassa. Quan ja no servia varen baixar la pedra del molí al molí de l'Oli.
-Iglésies, 1948, pàg. 25: Els xops prims, flamejants, arrelen en les paradetes del vell molí del Po, al peu del morrot, i tot reflectint-se en el vell enxup, s'estilitzen com una fadrineta a la moda i s'afuen per aconseguir el cim del roc.
-Perea, 1992, pàg.130: el molí del Bo, al davall dels Rentadors Vells, sota del turó on s'asenta Farena. Era molí fariner i es va ensulsir arran de l'aiguat de Santa Tecla, el 1874.
-Palau Rafecas, 1990, pàgs. 81-103. Ens el descriu amb el nom de molí de l'Heura, l'enumera amb el número 54 dins del conjunt de molins fariners que té inventeriats al riu Francolí i el coloca a la part dreta del riu quan es troba a l'esquerra sota el poble de Farena. Ens diu: Els únics vestigis que en queden són el seu cacau enrunat i un tròs de la paret del molí.