Molí de l'Oli (Mont-ral)


Sota de Farena hi ha el molí de l'Oli (14). Després de l'última riuada els propietaris han arrenjat les parets exteriors i han cobert l'edifici. En l'interior es conserva una mola cònica. La mola la feia voltar un animal. En Joan Pere em va explicar que ell hi féu oli al principi de la postguerra, ajudant al farenenc Balbino Musté i Barberà (1894-1973), qui coneixia l'ofici perquè havia treballat al trull de mas d'en Toni. També em diu que la premsa "de ferro molt bonica i molt ben feta", la van treure per portar-la a mas d'en Tous (Rojals), on hi feien molt d'oli.
(14)-C.O. M. Fort, 1988, en la guerra civil (1936-1939) el van reconstruir per fer-hi oli. Funcionava per mitjà d'una mula.
-Perea, 1992, pàg. 254: Al riu Brugent, sota els cingles de la Molnera. Oleícola. Desaparegut amb la rierada de Santa Tecla, l'any 1874. Dit també "el molí de la Màquina". Amb anterioritat a la mòlta d'olives, la casa hi tenia instal·lat un alambí per destil·lar alcohols; sembla que la propietat era del comú, segons les informacions orals recollides. Pàg. 228: El molí de la Màquina, una altra denominació del molí de l'Oli, sembla que deu el nom al sistema mecànic que el feia funcionar i que va causar novetat singular entre els veïns a principis del segle XX.