Molí paperer de Pasqual (Vilaverd)

L'últim molí que es construí en el Brugent, es trobava davant del cementiri actual de la Riba; es tracta del molí paperer de Pasqual (58). Abans d'arribar a l'edifici es conserva una bassa. L'edifici l'enderrocà la riuada de santa Tecla de 1874 i no es tornà a reconstruir. Sembla ser que hi va haver una víctima de la qui no es coneix cap més dada. L'últim aiguat s'endugué les piles de pedra que encara s'havien guardat en aquell indret; malgrat tot, el riu ha deixat al descobert fragments dels fonaments del molí. En una escriptura de 1876, dos anys després de l'aiguat, consta que hi havien fabricat estrassa i ens descriu l'edifici (59).
(58) -Madurell, 1972, volum 1, pàg. 111 extret del "Nomenclator... Provincia de Tarragona, Madrid, 1860. Consta amb el nom d'En Pasqual.
(59) -Escritura, 1876. "La mitad de una pieza de tierra regadío sita en el término de Vilavert y partida dels Soláns de estension seis céntimos de jornal estadístico equivalentes a tres áreas sesenta y cinco centiáreas con una casa que antes era fábrica de papel de estraza sín numerar, conocida vulgarmente con el nombre de Molí de Pascual la que se componia de subterráneo, donde antiguamente existía dicha fábrica de papel, primer piso y desván..."